Här delar vi med oss lite av viktiga saker att känna till som bilägare!
Klicka på undermenyerna och läs de olika råden!
Kolla däcktrycket ofta!
Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt däcktryck för däcken till din bil kan du hitta i bilens instruktionsbok.
(Källa: Transportstyrelsen)
Inga krav på att däck ska vara nya
Det finns inget ålderskrav för däck. Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper. Men det är viktigt att mönsterdjup och dubbutstick är bra och att däcken lagras svalt, torrt och mörkt.
(Källa: Transportstyrelsen)
Mönsterdjup vid vinterväglag
Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och personbil klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.
För lastbil, buss och personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton ska mönsterdjupet vid vinterväglag vara minst 5 millimeter på fordonets samtliga däck under perioden 1 december till och med 31 mars. Fordonets drivaxlar ska vara utrustade med vinterdäck. Kravet gäller inte för tillkopplade släpfordon.
(Källa: Transportstyrelsen)
Mönsterdjup sommatid
Släpvagnskalkylator
Att veta vilket släp man får dra med sin bil kan vara knepigt att läsa sig till på sitt registreringsbevis. Men på transportstyrelsens hemsida finns en bra sida som gör det väldigt enkelt för dig! Där kan du fylla i bilen och släpets registreringsnummer och din körkortsbehörighet för att se om du får dra just det ekipaget.
Här hittar du släpvagnskalkylatorn.
(Källa: Transportstyrelsen)
Tillåtet med dubbdäck 1 oktober-15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober-15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Om bilen har dubbdäck måste också tillkopplad släpvagn ha det vid vinterväglag. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.
(Källa: Transportstyrelsen)
Gummiblandningen i däcken avgör
Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör man använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.
Krav på vinterdäck 1 december-31 mars
När du kör personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton är det krav på vinterdäck eller annan likvärdig utrustning (till exempel sommardäck med snökedjor på alla hjulen) under perioden 1 december-31 mars, om det är vinterväglag. Drar du släpvagn efter så gäller kravet även denna.
(Källa: Transportstyrelsen)
Oljan i bilen är detsamma som blod i blodomloppet
Titta i serviceboken vilken olja som är rekommenderad för din bil. Vid användning av annan olja kan du få problem vid garantiärenden. Rätt motorolja hittar du i vår butik, fråga oss så hjälper vi till.
Tänds oljelampan- stanna bilen direkt
Kolla på oljestickan om du behöver fylla på olja. Vi rekommenderar dig som bilägare att köpa extra motorolja att ha i bagaget.
Checklista inför kontrollbesiktning av personbil
Kom ihåg att kontrollera:
- att vindreutetorkare och spolare fungerar
- att batteriet sitter fast
- att blinkers och strålkastare fungerar
- att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm (Under perioden 1 december-31 mars ska däcken ha minst 3 mm mönsterdjup om det är vinterväglag. Bilprovningens kontrollerar endast att däcken uppfyller kravet på 1,6 mm oavsett årstid)
- att backspeglarna är hela och sitter fast
- att tutan fungerar
- att bilbältena fungerar, även bak
- att skyltlyktan för registreringsskylten fungerar
- att det finns varningstriangel i bilen
- att det är rätt oljenivå i motorn (se fordonets instruktionsbok)
Nya personbilar och lätta lastbilar besiktas första gången när bilen är tre år och andra gången när bilen är fem år gammal. Därefter besiktas bilen varje år. Utgångspunkten för den första besiktningen är det datum när bilen togs i bruk. Uppgiften finns på registreringsbeviset.
Ingen kallelse skickas ut automatiskt till bilägaren
Transportstyrelsen kommer inte att skicka ut kallelse när det är dags att kontrollbesikta fordonet. Det är upp till varje besiktningsföretag att själva marknadsföra sina tjänster till fordonsägarna. Tänk på att du själv ansvarar för att fordonet blir besiktat i rätt tid, även om du inte skulle få något erbjudande från ett besiktningsföretag.
- Kontrollera din besiktningsperiod via transportstyrelsens tjänst fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer.
- Eller använd deras sms-tjänst för besiktning.
(Källa: Transportstyrelsen)